MAKALELER / BOYALAR...CİLALAR...ÜRETİMİ..FORMÜLLERİ

BOYALAR VE CİLALAR
Evlerimizin duvarlarından giysilerimize, ressamların tablolarından renk renk şekerlere, kullandığımız plastik eşyalardan otomobillere kadar çevremizdeki her şeyi renklendiren boyalardır. Bütün bu değişik eşyaları ya da ürünleri boyamak için yüzlerce tür boya geliştirilmiştir. Gene de bütün boyalar maddeyi boyama özelliğine göre iki büyük grupta toplanabilir: Bir yüzeye uygulandığında örtücü bir katman oluşturan boyalar ve uygulandığı maddenin dokusuna işleyen bo-yarmaddeler. Boyalar örtücü, boyarmaddeler gerçek anlamda boyayıcıdır. Bu özelliğini vurgulamak için boyarmadde denen bu dokusal boyalar, doğal maddelerden elde edilen ya da kimyasal maddelerin bireşimiyle (senteziyle) hazırlanan karmaşık yapılı organik bileşiklerdir.
Mobilyaları, kapı ve pencere doğramalarını boyamak için kullanılan yağlıboyalar ile tekne ve otomobil boyaları gibi örtücü boyalar eşyaya yalnızca renk ve parlaklık kazandırmakla kalmaz, sıcaklık değişiklikleri, nem, hava kirliliği gibi dış etkenlere karşı da koruyucu bir katman oluşturur. Genellikle renksiz olan cilalar da uygulandıkları yüzeyi hem parlatır, hem korur. Oysa kumaş, deri, plastik, gıda, ilaç ve kâğıt boyaları gibi boyarmaddelerin böyle koruyucu bir işlevi yoktur; bu boyalar bir ürünü ya da eşyayı renklendirerek daha çekici kılmak ve benzerlerinden ayıran bir kimlik kazandırmak için kullanılır.

Bir yüzeye genellikle fırçayla sürülerek ya da püskürtülerek uygulanan örtücü boyalar yüzeyden daha derine işlemediği için kalıcı değildir; bu tip boyalar sıcaklık, nem gibi hava koşullarından etkilenir ve uygun bir çözücüyle ya da kazınarak yüzeyden çıkarılabilir. Boyarmaddeler ise uygulandığı maddenin yalnız yüzeyine değil bütün dokusuna tutunduğu için kalıcıdır; bu tür boyalar çok nitelikli değilse zamanla solabilir, ama boya sökücü özel maddelerle işlemden geçirilmedikçe dokudan ayrılmaz. Kumaş ve deri boyaları genellikle boyanacak ürünü boya çözeltisine batırarak uygulanır ve boyama iyi yapılırsa bütün dokudaki renk tonu aynı olur. Plastik, gıda, ilaç ve kâğıt boyaları ise çoğu kez sıvı ya da hamur halindeki ürünün içine katılır.

YAPI KİMYASALLARI ÜRÜNLERİ İMALATI düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olacaktır. YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ içeriisnde yüzlerce epoksi,poliüretan, izolasyon harçları ve tamir harçlarına ait, ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Bu ansiklopedi içerisindeki yüzlerce yapı kimyasalları ürünlerini hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza üretebilirsiniz.YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.
Bu ansiklopediler mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.
ETİKETLER: BOYA NEDİR,BOYA NASIL YAPILIR,BOYA ÇEŞİTLERİ,BOYA FORMÜLÜ,FORMÜLLERİ,BOYA HAMMADDELERİ,BOYA HAMMADDESİ,BOYA YAPIMI,PLASTİK BOYALAR,AKRİLİK BOYA,POLİÜRETAN BOYA ÜRETİMİ,ÜRETİM,EPOKSİ BOYALAR,SU BAZLI BOYALAR,ALKİD REÇİNELER,UZUN ALKİD REÇİNE,KISA ALKİD REÇİNE,BOYA TÜRLERİ,BOYA ANALİZİ,BOYA REÇETESİ,BOYA BAŞLANGIÇ REÇETELERİ,PİGMENT,PİGMENTLER,ÖRTÜCÜ KİMYASALLAR,BOYADA KORUYUCU,BOYADA ZEHİR NEDİR,CİLA NEDİR, MOBİLYA CİLASI NASIL YAPILIR,OTOMOBİL CİLASI ÜRETİMİ.
İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ